Surer

LA INDÚSTRIA SURERA


L'economia de Cassà de la Selva es caracteritza per una indústria diversificada tot i que la indústria surera va capitalitzar l'economia del poble des de finals del segle XIX fins a començaments del segle XX.

La indústria tapera és una de les activitats més tradicionals i importants a Cassà. Té l'origen al segle XVIII gràcies a l'expansió del xampany. Cassà de la Selva ha estat un dels principals centres surers catalans. El 1884 hi havia més de 1.000 obrers que s'hi dedicaven. La màxima prosperitat d'aquesta indústria va tenir lloc vers el 1880 i es va cloure els primers anys del segle XX. Al final del segle XIX a Cassà hi havia 46 fàbriques de taps que assortien una àmplia demanda motivada per la utilització d'ampolles de vidre. Els taps també eren venuts en mercats i fires, i alguns fabricants de Cassà van arribar fins a les fires de Montpeller i Bellcaire. Per copsar la veritable incidència de la indústria surera en el poble de Cassà, es pot assenyalar que l'any 1892 es va crear una associació dedicada al foment d'aquesta indústria. Va ser la primera d'aquest tipus a les comarques gironines.

En temps moderns el sector del suro s'ha anat diversificant, amb producció de taps per a vi i xampany, aglomerats per a aïllament i per a decoració. Paral·lelament s'han creat noves indústries.

Cercador d'empreses